7 saker att göra i Ängelholm

Västkuststaden Ängelholm har gjort sig känt för sina lergökar. Här presenterar vi sju andra anledningar att besöka Ängelholm på sommaren.

1. Bada vid lång sandstrand eller med laxar!

Sommar Ängelholm

Utanför Ängelholm löper en sex kilometer lång sandstrand som gör staden till ett utmärkt sommarresemål. Ängelholm var känt redan på 1800-talet som en badort som bjuder på långgrunda stränder och klart vatten. Det är en rejäl sandstrand det handlar om med härliga dyner och vackra vyer. Flera av badplatserna har livräddare sommartid. Här finns även en snorkelled som är en naturstig under vattnet där du kan titta på maneter, blåmusslor, krabbor och allt annat som finns dolt under havets hemlighetsfyllda yta.

2. Laxtrappan Munka-Ljungby

Efter havsbadet kan du prova på ett lite annorlunda bad vid laxtrappan i Munka-Ljungby. Det är en mycket vacker och rofylld plats där du kan bada i ”naturens egen jacuzzi” som turistföreningen uttrycker det. Laxtrappan ligger strax utanför Ängelholm och består förutom trappan av ett litet vattenfall. Tips: ta gärna med dig en fikakorg!

3. Ängelholms Hembygdspark

Ängelholms Hembygdspark-skylt

Mitt i stan finner du Ängelholms Hembygdspark där det bl.a. finns en äventyrsstig, Pytteskogen, för barnen. Barnen kommer också att uppskatta de många djuren som finns samlade här: hjortar, hästar, linderödssvin, fåglar och getter. I hembygdsparken finns hela fem museer. Grönvallska Gården som är ett välbevarat borgarhem från slutet av 1800-talet. Tekniska museet visar gamla motorcyklar, mopeder, cyklar och bilar. Luntertunstugan skildrar ett typiskt bondehem från 1700-talet. Skolmuseet visar hur det var i skolan på 1800-talet. Sist men inte minst finns här Läder- och Lokalhistoriska museet. I hembygdsparken finns också äventyrsparken Upzone där du kan slunga dig mellan trädtopparna. Efter alla dessa aktiviteter har säkert magen börjat kurra så då kan ni besöka Hembygdsparkens Wärdshus eller Glass- och Våffelstugan!

4. Ängelholms Flygmuseum

Vill du flyga Cessna? Eller kanske SAAB 35 Draken? På Ängelholms Flygmuseum får du chans att flyga dessa och andra plan i deras flygsimulatorer. Här kan du även provsitta riktiga stridsflygplan. Utställningen är stor och riktigt populär med plan från andra världskriget och framåt. Här finns även en radarstation i bergrumsmiljö och en hel del modellflygplan till salu i souvenirshopen.

5. Järnvägens museum Ängelholm

Järnvägens museum Ängelholm

En annan familjevänlig sevärdhet är järnvägens museum där man får uppleva 150 år av järnvägshistoria. Genom en stor modelljärnväg kan man här följa järnvägens utveckling. Givetvis kan järnvägsmuseet inte vara sämre än flygmuseet och javisst, här finns det alltså också en tågsimulator! Minstingarna kommer säkert också att gilla lekhörnan med massor av tågleksaker.

6. Lergöksrundan

Ja då så kom vi ändå till lergökarna. Lerköksrundan är en 16 kilometer lång cykelled som ger dig möjlighet att från cykelsadeln se det mesta av vad Ängelholm och dess omgivningar har att erbjuda. Rundan går från centrum, ut till havet, genom Kronoskogen och så tillbaks till stan.

7. Gårdsbutiker med närodlat

Gårdsbutik

Kring Ängelholm finns ett stort antal gårdsbutiker med olika stil och utbud. Här finns närodlat, ekologiskt, hembakat bröd, lokala korvar, stearinljus och rökta tuppar. Varför inte åka runt och köpa det som verkar gott och tillaga en delikatessmåltid när ni kommer tillbaks till stugan eller campingen?